Löpning Träning 6 inlägg 5520 visningar

Mår dåligt efter träning

Erik Lindgren
1982 • Göteborg
#1
26 februari 2015 - 21:19
Gilla 
Nu var det ett bra tag sedan jag satte min fot på detta forum, men det passar bra nu när jag gör lite löp-comeback.

Ett problem jag har när jag har kört lite hårdare pass, t.ex. 4*4 min intervaller med puls runt 95% eller lite längre distans på typ 90% är att jag brukar må lite kass efteråt. Inte illamående utan mer ofrivilligt uppe i varv. Vilopulsen kan leta sig uppåt 65-70 när jag annars under en vilodag på soffan ligger närmare 40. Dessutom får jag ofta svårt att slappna av och sova bra efter ett sådant pass, trots att jag "egentligen" är trött.

Någon som känner igen sig? Finns det några knep att ta till? Detta känns som mitt största hinder för att bli bättre, eftersom jag drar mig lite för att träna hårt (ordentligt).

1980 • Staffanstorp
#2
26 februari 2015 - 22:54
Gilla 
Jag kan känna igen det där med att vara uppskruvad, lite som att ha dargit en extra kopp kaffe eller nåt. Särskilt om det är ett hårt pass på kvällen är det ibland svårt att få det där riktiga lugnet att infinna sig.

För att slippa den där speedade känslan har jag tre utvägar:
-köra ännu hårdare på intervallerna om det är ett kvällspass, så att jag blir helt tokslut
-lägga snabba pass och intervaller på förmiddagar eller tidiga eftermiddagar
-äta en riktigt rejäl middag och toppa med en kvällsmacka så att jag blir ordentligt däst

Det enklaste är nog att köra de hårda kvalitetspassen på förmiddagarna så att kropp och knopp hinner hitta balansen till kvällen, resterande två taktiker är kanske inte det bästa vare sig tränings- eller kostmässigt =)
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#3
27 februari 2015 - 07:57
Gilla 
Jag blir också "hög" av passen. Jag kör intervaller tidigt på morgonen innan jobbet, utmärkt start på dagen!
Hanna Berg
1987 • Nacka
#4
27 februari 2015 - 13:11
Gilla 
Jag ksn absolut känna mig hög efter vissa pass, men det är alltid en poditiv känsla. Att det sen inte går att slappna av är ju lite en annan sak...
Men att du inte går ner till din vilopuls tror jag inte är nåt märkligt alls.

Tar du tid till att stretcha, eller gå en bit för att vsrva ner. Annars är en stunds meditation bra efter duschen....

Upplever samma sak oavsett tid på dygnet du tränar?
Hur känns kroppen efter passen... Enda gången jsg dovef dåligt ärr efter tjnga styrkepass som gör att ryggrn stelnar till...

Men som sagt, ordentlig nedvarvning + meditation är en väg att pröva!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
27 februari 2015 - 14:03
Gilla 
Jag fungerar på samma sätt. Ser numera till att aldrig träna efter typ kl 19 på kvällarna för att hinna komma ner i varv tillräckligt för att kunna somna i vettig tid (23-00). Viktigt för mig även att äta ordentligt efter passet så att inte kroppen ställer in sig på "svältläge" och stressar upp sig ännu mer. För att komma ner i varv så snabbt som möjligt kan det vara bra att dra ner på övriga stimuli runtomkring (ljud o ljus etc).
Erik Lindgren
1982 • Göteborg
#6
27 februari 2015 - 18:23 Redigerad 27 februari 2015 - 18:27
Gilla 
Tackar för svaren hittills. Låter som att man inte är riktigt ensam om detta, även om det har känts så ibland på olika träningsläger där alla andra somnar som barn kl 9 på kvällen. :)

Det är nog samma sak oavsett tid på dygnet, men kör ju oftast kvällstid och det kanske inte är så lyckat. Idag vid lunch tog jag ut precis allt jag hade på ett 5.5 km-race mot kollegorna. (Förlorade spurt om förstaplatsen, men det blev personbästa med 3:51 min/km i snitt :)) Nu 6 timmar senare känns det långt ifrån OK, så får väl se om man kan somna ikväll.

Hanna Berg: Sällan problem med smärta efter träning, och jag hade nog hellre haft det än den här otrevliga speedade känslan. :) Kör varken avslappningsövningar eller stretching, men ska prova lite mer kontrollerad nedvarvning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.