Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 5098 visningar

Mår dåligt av sjukdomen, kan ej springa

1995 • Småland
#1
1 november 2015 - 00:38
Gilla 
Halloj!
Jag är ny här, är >20 år (vill inte ge ut min ålder).
I oktober gick jag till vc efter smärta i knäna i 1,5 år.
Det visade sig vara chondromalacia patellae, kort förklarat att brosket bakom knäskålen är borta så knäskålen sitter mot lårbenet.
Jag kan inte jogga/springa eftersom det gör så j*vla ont i knäet, jag är mest intresserad av kondition men jag kan inte göra sånt pga mitt knä.
Varje gång jag försöker springa bryter jag ihop efter 0,5 km och mitt självförtroende sänks något enormt!
"varför kan inte jag springa?", "fy vad dålig jag är" osv, jag klarar av att springa 3-4 km felfritt, men när knäet ställer till det stannar jag och går istället.
Min behandling ska jag göra själv - styrketräning av quadriceps, men jag vill aldrig styrketräna pga av att jag vill inte få stora lår, jag vill helst ha fasta, smala och vältränade ben.
Jag går istället ut på långa powerwalks på 1-2 mil varje dag.
Jag har framtidsplaner men de går i kras pga mitt knä.
Och nej, det finns ingen operation mot detta och det är hemskt! :( snälla hjälp mig, vad ska jag göra!
Jag är ung och ska inte behöva lida av sånt här!!
Åsa
1978 • Tyresö
#2
1 november 2015 - 09:39
1 Gilla 
Tråkigt att höra att du fått en sjukdom. Även om det inte borde behöva vara så så är det så, så det bästa du kan göra är att hitta sätt att förhålla dig till att det är så här det är.
Spontant låter det inte som att springa är det du ska göra. Om löpningen gör att ditt knä gör ont pga den här sjukdomen, och du börjar klanka ner på dig själv och må ännu dåligare för det, så låter det inte som rätt sak att hålla på med.
Det finns ju mängder av sätt att träna kondition som belastar knäna mindre. Cykla, t ex. Jag cyklar en del själv eftersom löpning är ganska belastande för kroppen. Spinning är kul och ruggigt effektiv konditionsträning, och du slipper massa dyr utrustning.
Simning är ett annat alternativ.
Du kan ju också höra med vården om det är möjligt för dig att springa med din sjukdom, och vad som i så fall krävs för sorts uppbyggande träning.

Om löpning inte funkar pga ditt knä, och det får dig att må dåligt, är det väl ingen vits med att hålla på med just det, när det finns så mycket annat som borde funka bättre.
Jenny Lindgren
Stockholm
#3
1 november 2015 - 10:22 Redigerad 1 november 2015 - 10:23
1 Gilla 
Väldigt tråkigt att du drabbats av smärta, men jag tycker inte du ska ge upp.
Du skriver att du aldrig vill styrketräna pga att du inte vill ha stora, muskulösa lår.
Dessvärre eller tack och lov (avgör själv) så krävs det en hel del TUNG styrketräning för att bygga muskulösa lår och såvida du inte tränar flera tunga styrkepass i veckan behöver du nog inte oroa dig för alltför stora lår. När det kommer till quadriceps-träning så kan man börja med aktivering av lårmuskeln, vilket till en början kan utföras utan vikter.
Inledningsvis kan det vara bra att leta upp någon som arbetar med idrottsskador, en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor som kan vägleda dig i hur du ska lägga upp träningen.
Hör med VC igen om de har någon sjukgymnast eller kanske med vänner och bekanta om de känner till någon du kan gå till.

Stort lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
1 november 2015 - 10:25
1 Gilla 
1 Ta tag i din styrketräning, du kommer inte att få jättestora lår av detta.
2 Det finns knäskydd som hjälper till att lyfta ut knäskålen med hjälp av en pelott. Stretcha dina lårmuskler för att minska belastningen i dina knän.
3 Träna kondition på crosstrainer, testa äve att springa på lätt lutande löpband för att hitta ett steg där du landar på mellan/framfoten. Om du träffar under kroppen i steget tar musklerna belastningen och dina knän avlastas.
1995 • Småland
#5
1 november 2015 - 10:53
Gilla 
Åh! Tack så jättemycket för era svar!
Jag har haft ett schema med övningar av quadriceps och det har blivit bättre än vad det var förut, eftersom den muskeln lyfter upp knäskålen.
Jag bor 100 m från en simhall och har en crosstrainer hemma, kör på den 1 timme i veckan, och jag cyklar till/från skolan (2,5 km) i höga backar på 3ans växel.
Bara att kämpa på! :)
1981 • Örebro
#6
1 november 2015 - 10:55
Gilla 
Vilken grad har du? Hur ställdes diagnosen?
1995 • Småland
#7
1 november 2015 - 11:13
Gilla 
Jag tror jag fick grad 2-3.
Jag berättade om vad jag upplevde i knät, (knakar ofta och högt, gör ont när jag går och brännande smärta)
och visade var det gör ont.
Han undersökte knät och berättade direkt att jag hade den sjukdomen i knät, eftersom han för ofta sådana patienter och hans dotter hade det också i min ålder.


+Knäskydd ska jag absolut inte ha, det trycker mot knäskålen ännu mer.
 annons
 
1981 • Örebro
#8
1 november 2015 - 12:58
Gilla 
Är på jobbet så det blir lite kort. Men värt att känna till är att grad 2-3 rör sig om en uppmjukning och lite andra synbara förändringar. Inte att brosket är borta och att ben går mot ben. Förutom det är det bra att veta att det ofta går att få det här att läka och bli besvärsfri.

I övrigt håller jag med föregående tips :-)
1995 • Småland
#9
1 november 2015 - 13:14
Gilla 
Dock sa han att mina besvär kommer försvinna inom 4-5 år.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
1 november 2015 - 14:13
Gilla 
Det finns skydd som du sätter just under knät, pelotten gör att knäskålen lyftes och avlastas. Jag testade ett sånt i början av 80-talet men fick eksem och släppte det. Jag fokuserade i stället på att lägga om steget och mina besvär ( skrovligt brosk ) läkte ut. Det här var alltså innan min riktiga löparsatsning.
1995 • Småland
#11
1 november 2015 - 17:12
Gilla 
Jaha du menar en sådan!
En sådan ska jag införskaffa + att jag ska tejpa knäet, det hjälper till att minska smärtan. :)
Stefan "Stal" Alanentalo
1972 • Kalix
#12
1 november 2015 - 17:37
Gilla 
Vissa som har haft liknande problem har också blivit hjälpt av max dämpade skor, tex Hoka.
1995 • Småland
#13
1 november 2015 - 17:39
Gilla 
:)
Det jag har just nu är skor med stötdämpning, man märker skillnad och det gör inte lika ont, det funkar jättebra????
 annons
 
1995 • Småland
#14
2 november 2015 - 13:13
Gilla 
Har läst igenom ordentligt och kan säga att mina knäskålar är placerade fel, och fick svårighetsgraderna på svenska, och jag har grad 2 lägst, blir inte förvånad om jag har grad 4.
Kinsei
1974 • Malmö
#15
2 november 2015 - 14:04
2 Gilla 
Det är en del saker i ditt inlägg som gör mig fundersam. Du säger att du inte vill stärka de muskler som du behöver stärka av rädsla för att bli tjock (?). Sedan går du powerwalks 1,5-3 timmar varje dag, tränar crosstrainer någon timme i veckan och försöker springa fast du får ont och mår dåligt av det. Du kanske har jättegoda skäl för detta, särskilt som du pratar om att du har något visst mål för framtiden. Men utan att veta något mer tycker jag bara att du borde följa läkarens råd, vänta med att springa tills du har skött styrketräningen, dra ned på promenaderna och i stället satsa på alternativ och mer effektiv konditionsträning.

1995 • Småland
#16
2 november 2015 - 15:53
Gilla 
Ja, jag vill hålla på med hästar, skulle vilja rida monté (uppväxt i travfamilj) och då måste man vara vältränad, både styrka och kondition. De har ett fystest, löpning 3000 m på 15 min, om jag inte skulle ha problem med knäna skulle jag vara där snart (sprang innan 3 km på 12 min)
Jag är förövrigt mest intresserad av kondition, så jag håller löpning högst och sedan styrka, men det är ombytta roller nu, för jag vill verkligen bli av med mina besvär. Men jag vill ändå inte för jag vill inte se ut som en bodybuilder under midjan eftersom jag gör minst 100 squats varje dag, en del dagar med vikt (4 kg), för att jag ska med tiden lägga på vikt.


1968 • Sparreholm
#17
2 november 2015 - 19:30
Gilla 
Usch vad tråkigt, att vilja men inte kunna.
Vet hur det kan kännas, och man mår inget bra.
Mitt tips är att gå och lär dej frisimma om du inte redan kan det. En kanonbra träning och kan ge som en meditativträning också, när har fått till andningen och man simmar längd efter längd.
Fråga om du får vattenlöpa. Det provade jag när min kiropraktor sa att jag inte skulle springa till min rygg och höft var rehabad. Bra träning där du kan köra intervaller och långpass och hålla igång löpmusklerna utan ha påfrestningen på knäet.
1995 • Småland
#18
2 november 2015 - 20:48
Gilla 
Det låter jättekul!
Får prova i simhallen och se om det blir bättre i knäna.
Tack för tipset:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons